Donateursdag 2022

door Leon Snoek

De WBL organiseerde dit jaar de donateursdag op zaterdag 24 september 2022. Er werd een bezoek gebracht aan de boezemmolen, gelegen aan het riviertje de Vlist. Deze molen in Haastrecht is een ronde stenen molen met een uitgesproken klokvorm en heeft zo’n 10 jaar geleden zijn wieken terug gekregen. Daarna werd een bezoek gebracht aan de Overtuin Bisdom van Vliet. De Overtuin Bisdom van Vliet is een historisch park aan de Hoogstraat in Haastrecht. De provinciale weg N228 scheidt de tuin van het statige woonhuis van de familie Bisdom van Vliet, een huis aangekocht in 1724. Het huis is thans het Museum Bisdom van Vliet waarin de nalatenschap van de familie wordt beheerd. 

Het monumentale park wordt beheerd door de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet (opgericht in september 2014) die zich ten doel stelt het park in oude luister terug te brengen en daarmee aantrekkelijk te maken voor bezoekers, nu en in de toekomst. 

De gids vertelde ook van de grote, gevulde, en verzegelde envelop die Paulina Bisdom van Vliet in 1923 achterliet en 100 jaar dicht moest blijven. Volgend jaar mag deze envelop open en kan dan eindelijk zijn geheim prijsgeven. 1 juni 2023 is de honderdste sterfdag van de erflaatster van het huismuseum in Haastrecht dat haar naam draagt. Op diezelfde dag bestaat Stichting Bisdom van Vliet honderd jaar en mag het pakket waarop Paulina Bisdom van Vliet schreef “Niet te openen voordat er 100 jaar na mijn sterfdag zijn verlopen” worden geopend. Dit zal in de loop van juni gebeuren en de bekendmaking van de inhoud volgt dan in september van dat jaar.

De dag werd afgesloten met een drankje en een hapje bij buurthuis Thuishaven in Haastrecht.

Bekijk hier de foto’s