Historie, natuur en kilometers vol Hollandsche luchten…

Ontdek de Hollandse IJssel:

Historie, natuur en kilometers vol Hollandsche luchten…

 30 maart 2021 – Uit in eigen land is nog nooit zo populair geweest. Zeker nu met alle reisbeperkingen en de lockdown zijn we met zijn allen op zoek naar interessante stukjes Nederland om te wandelen, te fietsen en te varen. Liefhebbers van Hollandse natuur, prachtige vergezichten en de vaderlandse historie kunnen vanaf nu heerlijk recreëren langs de Hollandsche IJssel. Langs de rivier is er van alles te beleven voor de wandelaar, de fietser en de varende recreant. Drie nieuwe kaarten wijzen je de weg.

De Hollandsche IJssel heeft veel te bieden

De zoektocht naar nieuwe recreatiegebieden valt precies samen met de wens van de Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders om het gebied rond de historische rivier bekender te maken bij een breder publiek. Er is immers hier zoveel te zien en te beleven. Zij ontwikkelden daarom 3 gedetailleerde kaarten vol interessante historische feiten, leuke ommetjes en mooie routes. Er is een kaart voor wandelaars, een speciaal voor hen die graag de fiets pakken en een voor liefhebbers die Nederland graag vanaf het water bewonderen met een heuse vaarfolder.

Een uitstapje waard

“Het leuke van de Hollandsche IJssel is dat de rivier je langs de Nederlandse historie voert. Op de kaart vind je daarom diverse leuke routes met daarbij de lengte van de tocht. De routes gaan langs interessante punten en mooie natuurgebieden”, vertelt Hollandsche IJssel-kenner (en bestuurslid van Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders) Peter Both enthousiast. “Ze zijn echt de moeite waard. Want van die historie is nog van alles terug te vinden. Zo liggen langs de rivier meerdere schilderachtig mooie stadjes uit de Gouden Eeuw. Of duik onderweg in de spannende verhalen van de Hollandsche Waterlinie. En ken je die leuke gele IJsselsteentjes? Ze komen van hier, en er is ook heel wat over de ambachtelijke steenindustrie te ontdekken.”

100 kilometer wandelplezier

De wandelkaart biedt voldoende afwisseling voor meerdere dagen wandelvertier. Wandelaars kunnen heerlijk de benen strekken op het Hollandsche IJsselpad. Langeafstandslopers kunnen, als zij dat willen, het pad in twee trajecten afleggen (37 en 25 km). Het pad voert je van de oorsprong van de rivier bij Het Klaphek in IJsselstein tot bij de halte van de waterbus in het Stormpolder Vloedbos in Krimpen aan den IJssel. Natuurlijk kun je ook kortere stukken van het pad wandelen. Voor wandelliefhebbers die liever een kleiner rondje lopen, staan er 11 kortere wandelommetjes op de kaart. De routes worden aangeduid met behulp van wandelroutenetwerk-knooppunten, waardoor het eenvoudig is op het juiste pad te blijven.

Op de pedalen

Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in het gebied rond de Hollandsche IJssel. Met op de fietskaart maar liefst 300 kilometer aan afwisselende fietsroutes kunnen zij aardig wat rondjes trappen. Voor wie dat leuk vindt, is het mogelijk de hele Hollandsche IJssel in één dag af te fietsen.
Je rijdt afwisselend aan beide zijdes langs de rivier naar Krimpen aan den IJssel en keert weer terug naar het beginpunt in IJsselstein. Totale lengte van deze tocht is 103 km. Verder staan er 12 kortere fietsrondjes op de kaart, met een lengte variërend tussen de 18 en 35 km. De routes worden aangeduid met behulp van knooppunten van het fietsroutenetwerk, waardoor je moeiteloos je weg vindt.

De Hollandsche IJssel vanaf het water

Voor wie de Hollandsche IJssel vanaf het water wil verkennen biedt de vaarkaart ruim 45 kilometer aan vaarplezier. Vanaf de oorsprong van de Hollandsche IJssel bij Het Klaphek in IJsselstein tot aan de uitmonding in de Nieuwe Maas bij de Stormpolder in Krimpen aan de IJssel kun je prachtig varen. Wie liever niet tussen beroepsvaart manoeuvreert, blijft aan de oostzijde van de Waaiersluis. Daar is het heerlijk rustig en tref je vooral pleziervaart. Langs de beide oevers is er van alles te zien en te beleven. De kaart wijst je op bezienswaardigheden langs de route en vermeldt de mogelijkheden om aan te leggen en te overnachten. Ook staat er leuke wandelommetjes op (tussen de 2 en 10 km) om ter plekke even de benen te strekken.

Interessante wetenswaardigheden

Op de kaarten vind je naast leuke routes ook allerlei interessante informatie en leuke weetjes. “Je leest er over het ontstaan van de rivier, de sluizen die je passeert en de mogelijkheden om op of rond het water iets leuks te doen, zoals het maken van een trekvaart, een rondvaart van een aantal uren in een sloep of een historische wandeling. Natuurlijk ontbreken diverse hotspots langs de route niet.”

Interesse?

Wie de Hollandsche IJssel wil gaan ontdekken, kan momenteel terecht voor een gratis pdf van de kaarten op de website van Hollandsche IJssel – Altijd Anders: www.hollandscheijsselaltijdanders.nl.

Als straks de lockdownbeperkingen over zijn, zullen de kaarten ook in de omgeving verkrijgbaar zijn. De kaarten hebben een verkoopprijs van €2 per stuk.

Zelf deze kaarten aanbieden?

Heb je een B&B, toeristisch punt of horecagelegenheid in de buurt van de Hollandsche IJssel? En wil je deze kaarten aan je klanten aanbieden? Je kunt ze nu kosteloos aanvragen via:

  • Jachthaven Marnemoende: info@marnemoende.nl
  • Stichting Promotie Krimpenerwaard: joke-klaas@solcon.nl
  • Hollandsche IJssel – Altijd Anders: contact@hollandscheijsselaltijdanders.nl

Stichting Hollandsche IJssel, Altijd Anders

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders heeft als doel om de regio met 100 kilometer IJsseloever bekender, aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Zeker over het water. De website www.hollandscheijsselaltijdanders.nl bevat veel informatie over fietsen, wandelen en recreëren.

De kaarten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij Regio Midden Holland.