Recreatie bankjes in de Utrechtse natuur

(door Peter Gruters)

Interne linkSinds eind 2021 is het voor inwoners en terreineigenaren mogelijk om recreatiebankjes in de Utrechtse natuur te laten plaatsen. Het provinciebestuur van Utrecht introduceert een speciale regeling die dat volledig faciliteert, na een voorstel van Provinciale Staten. Er is subsidie aan te vragen voor minimaal 2 en maximaal 10 bankjes in het buitengebied langs een wandelroute. Met deze regeling hoopt de provincie dat de beleving van de natuur vergroot wordt en dat meer mensen gaan wandelen in onze prachtige groene omgeving. 

Het streven is om totaal zo’n 100 extra bankjes te plaatsen langs onontdekte paden. Niet iedereen weet de subsidiepot te vinden, vandaar dat de provincie een oproep heeft gedaan. Een voorwaarde voor de plaatsing is dat de initiatiefnemer het bankje minstens 10 jaar kan onderhouden. De bankjes kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden als blijvende herinnering aan een gebeurtenis of om een geliefde wandelroute aan te vullen met een rust-of uitzichtpunt. De banken worden voorzien van GPS-coördinaten. Deze locatiegegevens zijn een hulp voor hulpdiensten bij calamiteiten in de natuur.

In samenwerking met de gemeente Montfoort en later ook met gemeente Lopik hebben we respectievelijk 4 en 2 bankjes laten plaatsen op mooie plekjes. In Lopik bijvoorbeeld is één van de bankjes geplaatst langs een wandelpad vanaf de Provincialeweg naar de Lekdijk. Dit is een herdenkingsbank geworden voor mijn nichtje die daar dodelijk is verongelukt door een aanrijding op de parallelweg tijdens een wandeling met een vriendin. Ik heb daar een bronzen herdenkingsplaatje op gemonteerd. De plaats is een prachtige verstilde plek in de natuur nabij een klein watertje.

Het is nog steeds mogelijk om bankjes aan te vragen. Zie: https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/recreatiebanken-avp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>