Het dorp Linschoten is één van onze prachtige dorpen binnen de Lopikerwaard. En net buiten het dorp is sinds kort een biologische tuinderij. De WBL koestert deze pareltjes en wilde de donateurs hier tijdens de jaarlijkse donateursdag op 7 oktober jl. graag kennis mee laten maken. De donateursdag is tevens een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.
Proeftuin van Linschoten
Op een vervallen boomgaard van de Stichting Landgoed Linschoten is Natascha Boel in 2022 begonnen met de Proeftuin van Linschoten. Op deze biologische tuinderij is ploegen taboe. Net als spitten en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Alles gebeurt met de hand, is biologisch geteeld, met liefde, aandacht en goede zorg voor de bodem. Tijdens het oogstseizoen krijgen abonnees wekelijks een pakket met allerlei soorten groenten zoals bietjes, boontjes, paksoi of kool, aangevuld met bijvoorbeeld radijs, bosui of wat kruiden. Maar de groenten uit de tuinderij komen niet alleen op het bord van Montfoortse gezinnen, maar ook op die van het gerenommeerde restaurant De Burgemeester in Linschoten. Binnenkort kun je er overnachten in zogenaamde Wikkelhouses. Deze ecolodges zijn klein, van Nederlands ontwerp en fabricaat, gemaakt van karton en hout en super duurzaam. Én ze zijn van binnen en buiten prachtig! Natascha zelf vertelde enthousiast het verhaal van de proeftuin en haar doel om een gezellige community te creëren waarbij mens, natuur en landbouw weer met elkaar worden verbonden.
Dorp Linschoten
Linschoten kent een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis is herkenbaar aan een grote verscheidenheid aan monumenten en landschappelijke structuren. Er zijn aanwijzingen dat er in Linschoten ca. 900 na Chr. al bewoning is geweest. Het dorp ontwikkelde zich op de plaats waar de restgeul, van het vroeger tussen Montfoort en Woerden gelegen veenstroompje, samenkomt met het riviertje de Lange Linschoten. Langs de Lange Linschoten, in de directe nabijheid van het (oude) Huis Linschoten en de kerk, verrees een dorp in lintbebouwing. Nu nog is Linschoten een van de mooiste dorpen van Nederland. Een deel van Linschoten is beschermd dorpsgezicht. Om het dorpshart liggen de uitbreidingswijken Noord, Rapijnen, Overvliet en Voorvliet. Een gids vertelde over die rijke historie en liet de mooiste plekjes zien. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje in Dorpshuis de Vaart in Linschoten.